önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása

Így kaphatsz 219 ezer forintot az államtól vállalkozóként – lépésről lépésre

Lépésről lépésre útmutató az állami 219 ezer forintos önfoglalkoztató támogatás megigényléséhez.

Tudtad, hogy vállalkozóként most akár 219.000 Ft-ot is kaphatsz az államtól?

2021. június 7-én megjelent „Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásáról” szóló rendelet. E szerint, ha jogosult vállalkozásod, akkor akár 219 ezer forint egyszeri támogatást is kaphatsz.

Fontos, nincs sehol leírva, hogy csak egyéni vállalkozók jogosultak rá (sajnos sok helyen csak ezt közlik), lehet Bt-d, Kft-d is és jogosult lehetsz a támogatásra!

Ezzel a cikkel segítünk, hogy egyedül meg tudd igényelni a támogatást.

Na de nézzük is, mi ez és hogyan tudod megigényelni a támogatást:

Nézd meg, hogy jogosult vagy-e a kedvezményre!

Első lépésként nézd meg a hirdetmény elején (rögtön a felsorolásoknál látni), hogy beletartozik-e tevékenységed a támogatható tevékenységek közé. A hirdetményt itt tudod megnézni: https://nfsz.munka.hu/nfsz/document/1/5/7/7/doc_url/Hirdetmeny.pdf

Mi a tényleges főtevékenység? Az első pontnál megnézhetted, hogy mi a főtevékenységet, ezután az a fontos, hogy a bevételeid is alátámasztják-e ezt. A rendelet így fogalmaz: „…2021.  június 8.  vagy …  2020.  november 11.  megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a származott.

Tehát, ha a főtevékenységed mondjuk „Fizikai közérzetet javító szolgáltatás” akkor ebből legyen a legtöbb bevételed, de ha van mellette más tevékenységed is (mondjuk mellette foglalkozol weboldalak tervezésével, vagy egyéb adminisztratív munkákkal, amelyeket nem támogat a rendelet), akkor az összes számlázásodat vedd alapul és ha ezek közül a támogatható tevékenységed a legnagyobb értékű és eléri legalább az összes 30%-át, akkor jogosult vagy igénybe venni a támogatást.

Fontos az is, hogy ne legyen alkalmazottad, a rendelet így mondja: „Önfoglalkoztató: veszélyhelyzeti intézkedésekkel érintett fenti ágazatokban jogszabály alapján korlátozásokkal érintett, alkalmazott nélkül működő mikrovállalkozás és önfoglalkoztató.”

Jogosult vagyok, mi a következő lépés?

Itt akár elektronikusan, akár postai úton eljárhatsz. Most csak az elektronikus úttal foglalkozunk.

Az elektronikus beküldés előtt szükséges kitölteni a kérelmet, amelyet a https://nfsz.munka.hu/cikk/1544 oldal alján a „Kérelem” résznél letölthetsz

Ha nem sikerül, próbáld erről a linkről: https://nfsz.munka.hu/nfsz/document/1/5/7/8/doc_url/Kerelem.docx

A kérelem egy egyoldalas word fájl lesz:

A kékkel szedett részek mellé írd be az adataidat (ha egyéni vállalkozó vagy, akkor cégnév NEVED e.v.). Ha nem tudod hirtelen az adataidat, legegyszerűbb egy korábbi számládból átmásolni őket (pl. bankszámla, adószám).

Ágazatnál adjad meg a főtevékenységed, amely alapján jogosult vagy a támogatásra.

A kitöltött kérelmet keltezés után mentsd le pdf fájlban. Nem kell nyomtatnod és aláírnod kézzel, ha elektronikusan küldöd be!

Megvan a kérelem, ideje beküldeni elektronikusan.

Elektronikus ügyintézés az ügyfélkapuddal fog működni. Menj fel az epapír szolgáltatás oldalára: https://epapir.gov.hu/

A személyes adataid blokk alatt a következőket fogod látni:

Fontos, ha cégként küldöd be, jelöld a négyzetet a „Cégkapuból küldve szeretnék e-papírt benyújtani” résznél. Ezután itt meg kell adnod a céged HOSSZÚ nevét (X és Y Korlátolt Felelősségű Társaság) és az adószámát.

A következőkben így válassz témákat:

Témacsoport: Kormányhivatali ügyek

Ügytípus: Foglalkoztatási támogatások, közfoglalkoztatás és egyéb állami foglalkoztatási feladatok

Címzett: Az illetékes járási/fővárosi kerületi hivatal foglalkoztatási osztálya (válaszd ki a székhelyed szerint illetékest).

Tárgy: Önfoglalkoztató támogatás

Szükséges egy rövid szöveges tartalmat is írni, itt röviden jelezve, hogy miért küldöd az e-papírt nekik.

Ha megvagy, kattints a „Tovább a csatolmányokhoz” gombra.

Ezután megjelenik egy ablak, ahova töltsd fel a pdf-be lementett, kitöltött kérelmet:


A feltöltött dokumentum ezután megjelenik a képen látható módon. Itt kattints a „Hitelesítés” gombra, ekkor kerül rá az AVDH hitelesítés, ami az elektronikus aláírásod lesz a pdf-en.

Ezután menj a „Tovább a véglegesítéshez” gombra. Miután véglegesítetted a beküldést, a rendszer visszajelez erről és egy letölthető pdf fájl keletkezik a beküldés bizonyítékául. Ezt feltétlenül mentsd le, illetve a tárhelyedre érkezett értesítést is érdemes lementeni, melyet itt találsz: www.tarhely.gov.hu/

Érdemes lementened ezt is, hogy meglegyen a bizonyíték, hogy beküldted a kérelmet.

Ezután már csak várnod kell a hivatal elbírálására, melyről elektronikusan kapsz értesítést (szintén a tárhelyeden fogod látni ügyfélkapus bejelentkezés után).

Összegzés

A támogatás megigénylése így teljes. Javasoljuk, hogy előtte olvasd át a teljes hirdetményt (https://nfsz.munka.hu/nfsz/document/1/5/7/7/doc_url/Hirdetmeny.pdf), hiszen fontos, hogy a teljes képpel tisztában legyél.

Érdemes akkor is megpróbálnod beadni a kérelmed, ha nem vagy 100%-ban biztos abban, hogy jogosult vagy-e rá. Legrosszabb esetben nem kapsz semmit, de a szolgáltatás (e-papír kérelem) teljes mértékben ingyenesen használható. Próbáld meg, lehet jól jársz. 😊

Reméljük hasznos volt ez a rövid összefoglalónk és útmutatónk. Úgy éreztük szükséges volt egy rövid, közérthető útmutató, hiszen annyi cikk kering erről már a neten, amelyek sajnos akár össze is tudnak zavarni.

Használd ki ezt a lehetőséget most és fejleszd magad, vállalkozásod a kapott támogatással!

Cikkünk nem szolgál adótanácsadásként, pusztán a hirdetményben megjelent támogatás menetét írtuk le, nem garantáljuk, hogy megkapod a támogatást, ez minden esetben a bíráló hivataltól függ.

Nézd meg főoldalunkat további tartalmakért, kattints IDE!

Tetszett? Ne felejtsd el megosztani!

Scroll to Top