digitális átállás tanácsadás győr

Hogyan válassz vállalkozási formát? Milyen vállalkozási formák vannak?

Hogyan válassz vállalkozási formát? Milyen vállalkozási formák vannak?

Vállalkozás indításhoz szükséges egy vállalkozási formát is választani, de ugyanúgy, már működő vállalkozás is válthat jogi formát. Elsőre könnyű elveszni a rengeteg jogi forma között.

Fontos tudni, hogy nem elég jogi formát választani vállalkozásunk működéséhez, még ezentúl az adózás is egy választandó szempont (bizonyos esetekben elég eltérő adózások is választhatók pl. egyéni vállalkozónál).

A következőkben rövid ismertetést kaphatsz azokról a vállalkozási formákról, amelyek a leggyakrabban előfordulnak egy induló, kezdő vállalkozónál.

Nem cél jelen írással jogi tanácsadást adni, hiszen kezdésnél lesz lehetőséged ügyvédtől, könyvelőtől kérdezned, inkább csak a fő, általános jellemzőket, irányokat kapod meg. Ennek segítségével már lesz egy alapod, amire tudod tervezni vállalkozásod.

Kezdő vállalkozók a következő vállalkozási formákat szokták választani:

 • Egyéni vállalkozó (e.v.)
 • Betéti társaság (Bt.)
 • Korlátolt felelősségű társaság (Kft.)

Természetesen ennél több jogi forma is van, de azokkal nem foglalkozunk, hiszen jellemzően azokat már sikeres, vagy nagy tőkével rendelkező vállalkozók alapítják.

Fontos megjegyezni, hogy külön dolog a vállalkozás jogi formája és a vállalkozós adózási módja. Például attól, hogy valaki egyéni vállalkozó, még nem biztos, hogy KATA adózás alanya, hiszen lehet normál, SZJA adófizetésre kötelezett is. Azért, hogy könnyen átlátható legyen a kezdő vállalkozók számára, mit célszerű választani, az adott vállalkozási formát egy adott adózási módhoz is kötjük, ami a legjobb megoldást tudja biztosítani. Emiatt nem vesszük végig az összes lehetséges variációt, csak az általunk gondolt legjobbakat.

A következőkben bemutatjuk az e.v., Bt., Kft. formákat, és az azokhoz szükséges legalapvetőbb információkat, amelyek szükségesek a megfelelő döntéshez. Természetesen nem fogunk hosszú leírásokat adni, hiszen a törvényben minden megtalálható részletesen, helyette a hangsúlyt a társított gyakorlati példákra helyezzük.

A törvény szövege sokszor nehezen értelmezhető, helyette ajánljuk a NAV információs füzeteit, melyek itt érhetők el: https://www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz/2021

Akkor nézzük is, milyen opcióid vannak, ha vállalkozó akarsz lenni:

Egyéni vállalkozás

Az egyéni vállalkozás, mint vállalkozási forma, egy egyszerű módja annak, hogy ha vállalkozni akarunk. Akár magunk is létrehozhatjuk ügyfélkapun keresztül (Webes Ügysegéddel). Ugyanakkor mindig javasoljuk a konzultációt könyvelővel, hiszen az ő segítségével a megfelelő bejelentések sem maradnak el (pl. iparűzési adó alá bejelentkezés, számlázóprogram bejelentése stb.).

Az egyéni vállalkozók legnépszerűbb adózási formája a KATA, azaz a Kisadózó vállalkozások tételes adója. A KATA alá tartozó adózó évi 12 millió Ft-ig adómentesen számlázhat (azaz amennyi a nettód, annyi a bruttód is). Az ehhez kapcsolódó adófizetési kötelezettség letudható havi egy összegben, mely a következőként alakul:

 • Főállású egyéni vállalkozónál 50 ezer Ft/hó, de kérhető az emelet adó, ami 75 ezer Ft/hó.
 • Mellékállású egyéni vállalkozónál 25 ezer Ft/hó.

 

Azaz könnyen kiszámolható, hogy évi 12 millió Ft bevétel mellé évi 600 ezer (vagy 300 ezer) Ft. adót kell megfizetni.

Tévhit: A KATA alany havonta maximum 1 millió Ft-ot számlázhat ki, különben különadót kell fizetnie. Ez nem igaz! Amennyiben a teljes éves kerete 12 millió Ft, akár azt egy hónapban is kiszámlázhatja, ha a többi hónapban sem szüneteltetett.

Milyen további minimális költségek (adók és kötelező fizetések)?

 • Iparűzési adó (maximum az éves bevétel 2%). Viszont sok helyen vannak mentességi határok, vagy egyéb kedvezmények, vagy pedig választható a tételes adó, ami jellemzően 50 ezer Ft/év szokott lenni.
 • Kamarai hozzájárulás: 5 ezer Ft/év

A KATA adózású egyéni vállalkozó fő előnyei:

 • Gyorsan létrehozható, nem kell hozzá ügyvéd
 • Könnyen kezelhető, egyszerű az adózás
 • 12 millióig adómentesen lehet számlázni
 • Nem igényel sok adminisztrációt

Kinek ajánljuk?

 • Akinek kevés költsége van (nem lehet elszámolni a költséget, áfa nem vonható le)
 • Aki nem akar alkalmazottakat, vagy csak keveset (pl. EFO-st).
 • Tipikusan kedvező forma a szolgáltatóknak.
 • Kezdőknek tökéletes, az egyszerűsége és átláthatósága miatt.

Betéti társaság (Bt.)

A Betéti társaság cégjogi forma, ügyvéd segítségével lehet bejegyeztetni a cégbíróságon. Alapításához egy beltag és egy kültag kell. A Bt-nél is lehetőség van a KATA adózás alkalmazására, ilyenkor a beltagot kell bejelenteni kisadózónak. Szintén 12 millió forintig adómentesen lehet számlázni. A Bt esetében a társasági adó (Tao), vagy a kisvállalti adó (KIVA) adózás is alkalmazható.

A KATA adózás itt is akkor éri meg, ha nincs nagy költségünk, tehát jellemzően a szolgáltató cégek számára előnyös adózási mód. Amennyiben kereskedelemmel, vagy olyan tevékenységgel foglalkozunk, ahol sok a beszerzési költség, sok bért kell kifizetni, akkor már nem érdemes a KATA-t választani.

Néhány tudnivaló a Bt-ről:

 • Beltagja és kültagja van, a beltag korlátlan felelősséggel rendelkezik (ha nem tudna fizetni a Bt, akkor a nem fedezett tartozásoknál a beltagnak kell helytállnia), a kültag csak a vagyoni hozzájárulása mértékéig.
 • Minimális törzsbetét 1Ft, azaz könnyen megalapítható
 • Vezető tisztségviselőt (ügyvezetőt) kell választani, jellemzően a beltag látja el ezt a szerepet.
 • Ügyvéd jegyezteti be a Cégbíróságon, emiatt 1-2 hét is lehet, mire a cég el tud indulni.

Bt. vagy e.v.?

Ha nem egyedül akarsz vállalkozni, hanem társsal, akkor jó megoldás lehet a Bt. Kevés pénzből is megalapítható és hivatalos cégként tud működni, emiatt nagyobb presztízs értéke is lehet, mint egy sima egyéni vállalkozónak.

KATA adózás esetén ugyanazok a pozitív feltételek érvényesek mindkét formára. Ugyanakkor a Bt. nem szüneteltethető, míg az egyéni vállalkozás igen. Tehát, ha időszakos munkáid vannak, akkor jobb megoldás lehet az egyéni vállalkozás.

Mivel a Bt. hivatalos cégforma, ezért megbízhatóbb képet tud nyújtani, mintha csak egyéni vállalkozóként számláznál. Ez akkor lehet fontos, ha üzleti szférának, azaz cégeknek akarsz dolgozni, akik jellemzően a nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy kivel szerződnek le.

KATA-s Bt-ként ugyanazokkal a minimális költségekkel lehet számolni, mint a KATA-s egyéni vállalkozó esetében (feltéve, hogy a kültag csak tag és nem működik közre a vállalkozásban).

Korlátolt felelősségű társaság (Kft.)

A Kft. egy ismert társasági forma. Jellemzően a hivatalos, céges életben a legelterjedtebbek. A Kft esetében a KATA nem választható, itt a társasági adót vagy a kisvállalati adót választhatják a cégek.

Főbb jellemzők:

 • Akár 1 taggal is megalapítható.
 • A tagok a cég tartozásaiért nem felelnek.
 • Vezető tisztségviselőt (ügyvezetőt) kell választani. Általában egy vagy több tag látja el.
 • Minimális jegyzett tőkéje 3 millió Ft., de ez nem kell, hogy alapításkor rendelkezésre álljon, illetve ebből lehet felhasználni a vállalkozás működési céljaira is.

Kft-ként jellemzően áfa tartalmú számlákat állíthatunk ki. Ezáltal ez a forma akkor lehet előnyös, ha vagy nem számít, hogy az eladott termékekre áfát számítunk fel, vagy pedig céges ügyfeleknek dolgozunk, akik le tudják vonni az áfát.

Ha sok beszerzésünk és egyéb költségeink vannak, amiknek van áfa tartalma, akkor Áfa alany Kft-ként ezek áfáját levonhatjuk, azaz nettó értéken szerezhetjük be a vállalkozásunkba ezeket.

A számlázáshoz nincs korlát, bevételünk bármennyi lehet.

Minimális költségként a bérek és a kapcsolódó járulékok, az iparűzési adó, a könyvelő díja, kamarai hozzájárulás és a társasági adó merül fel. á

Összefoglaló

Egy vállalkozásnál mindig át kell gondolni, hogy milyen tevékenységet végzel, mi az üzleti modelled, össze kell gyűjteni a lehető legtöbb információt, hogy el tudd dönteni, milyen vállalkozási formát és adózást választasz. Erről érdemes mindig egy könyvelővel is beszélni, aki még mielőtt indulnál, a megfelelő kérdésekkel helyes útra tud terelni. A vállalkozási formát bármikor tudod változtatni, így akár kezdetben indulhatsz egyéni vállalkozóként és később akár saját céged is lehet, azaz nem kell egynél leragadni. Sőt, arra is van példa, hogy valaki egyéni vállalkozóként és mellette Kft. tagként is tevékenykedik. Talán még most úgy gondolod, hogy egy saját vállalkozás, cég misztikus, majdhogynem elérhetetlen dolog, de egy idő után kiderül, hogy ez is tanulható és akkor már magabiztosan kezelhető.

Szerző: Molnár Ákos

 

Elakadtál? Segítség kell vállalkozásod fejlesztésében? Van egy ötleted, de nem tudod, hogy valósítsd meg? Mi tudjuk a megoldást!

Kattints ide és kérd személyes tanácsadásunkat!

Tetszett? Ne felejtsd el megosztani!

Scroll to Top